Feb
18
2009

Megapixel race

Als je het aan de marketeers vraagt, moeten we een digitale camera kopen met zo veel mogelijk megapixels. Ook fabrikanten gaan hierin mee en brengen elk jaar weer camera’s uit met meer megapixels. En omdat dit aantal lekker groot op de camera wordt vermeld lijkt het erop alsof dit het belangrijkste criterium is waarop we een camera moeten beoordelen.

Maar is meer megapixels wel altijd beter?

Helaas blijkt uit de praktijk dat het aantal megapixels weinig zegt over de kwaliteit van de foto. Sterker nog, het tegenovergestelde is vaak waar. Elke pixel staat voor een miniscule lichtgevoelige sensor. Minstens zo belangrijk als het aantal megapixels is de kwaliteit van deze kleine fotosensoren. Meer pixels betekent kleinere sensoren. En als de sensoren kleiner zijn, zijn ze minder lichtgevoelig, minder nauwkeurig en geven ze meer ruis. Deze ruis wordt meestal door software in de camera weer weggefilterd, maar dat verloopt nooit helemaal vlekkeloos. Er is een groot verschil tussen fabrikanten als het gaat om de mate waarin dit gebeurt en het uiteindelijke resultaat ervan. Ter illustratie zijn hieronder twee kleine fragmenten op 100% weergegeven van foto’s gemaakt door twee verschillende camera’s (bron: www.dpreview.com).

10 MP Panasonic LX3 iso1600

10 megapixels

13,5 MP Nikon P6000 iso1600

13,5 megapixels

 

 

 

 

 

 
 

Hoeveel megapixels hebben we eigenlijk nodig?

Dat ligt er een beetje aan wat we met onze digitale foto’s willen doen:

  • Weergeven in een digitaal fotolijstje: 0,5 megapixels
  • Plaatsen op een website in groot formaat: 0,7 megapixels
  • Weergeven op een computermonitor of een HD ready TV: 1,3 megapixels
  • Weergeven op een full HD TV: 2 megapixels
  • Afdrukken op 10×15 : 2 megapixels
  • Afdrukken op 20×30 (A4) : 8 megapixels
  • Plaatsen op een billboard : 8 megapixels

Ook bij grotere afdrukken is 8 megapixels meestal meer dan voldoende omdat ook de kijkafstand toeneemt. Het is zelfs zo dat de software van de afdrukcentrale foto’s met meer megapixels automatisch kleiner maakt. Er is dus weinig reden om cameras te maken met meer dan 10 megapixels. Mijn verzoek aan de fabrikanten is dan ook te stoppen met deze zinloze race en de energie te stoppen in het verbeteren van de pixels in plaats van het vermeerderen.

Written by in: Theorie | Tags: ,

No Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Leave a Reply

Powered by WordPress | Theme: Aeros 2.0 by TheBuckmaker.com