May
15
2009

iPhone versus iClone (i9+)

iPhone versus i9+ Achterkant

iPhone versus i9+ Achterkant

De iPhone bestaat al weer bijna twee jaar, en zijn opvolger de 3G gaat al bijna een jaar mee. Nog steeds blijft het een van de meest besproken mobieltjes. Met zo’n hoog ‘me too’ gehalte is het geen wonder dat de andere fabrikanten proberen mee te liften op dit succes door hun eigen versies van de iPhone te introduceren. Als je het mij vraagt is het dus verbazingwekkend dat er in de afgelopen twee jaar geen toestel ook maar enigsinds in de buurt is gekomen van de populariteit van de iPhone. Hoe komt het nou dat Apple als nieuwkomer in de markt zo’n grote voorsprong heeft op de concurrentie?

Startscherm

Startscherm

Iemand vertelde me dat hij in China een goedkope iPhone had gekocht. De lage prijs wekte bij mij al enige argwaan, maar toen hoorde ik de specificaties:
- Er zat een extra accu bij
- Een extra geheugenkaartje van 8GB 
- Het toestel biedt ruimte voor twee simkaarten
- Er is een uitschuifbaar pennetje in het toestel verwerkt 
Dit leken in eerste instantie zeker welkome toevoegingen, maar iemand die een iPhone heeft vastgehouden, weet dat het hier toch om een ander mobieltje moet gaan. De iPhone wordt geleverd zonder pennetje, en heeft geen verwisselbare batterij of geheugen.

Mijn interesse was gewekt en ik was vooral benieuwd naar de huidige stand van zaken in de Chinese Kloon industrie.

Kalender functie

Kalender functie

Als je de mobieltjes niet naast elkaar ziet, is het zeker lastig ze van elkaar te onderscheiden, zeker als je nog nooit een échte iPhone in handen hebt gehad. Toch zijn er zeker verschillen.
Hoewel de buitenmaten vrijwel hetzelfde zijn, heeft de i9+ een wat kleiner scherm en is een stuk lichter dan de iPhone. Het mobieltje geeft hierdoor wat meer een plastic gevoel.
Met de helft van de schermresolutie zijn de pixels duidelijk te onderscheiden en is de kwaliteit van de graphics op de i9+ niet te vergelijken met die van de iPhone.
Niet alleen de behuizing, maar ook de interface van de iPhone is voor een groot deel gekopieerd. De i9+ is echter uitgevoerd met een standaard touch scherm terwijl de iPhone een gevoelig multitouch scherm heeft. Bij het gebruik van de i9+ ervaar je direct dat dit een groot verschil uitmaakt.

Nieuwe afspraak

Nieuwe afspraak

De i9+ reageert alleen als er hard op het scherm wordt gedrukt. Daarnaast lijkt het erop dat de positie van indrukken een stuk minder nauwkeurig wordt bepaald. Samen met de vrij trage reactie zorgt het voor een lastige bediening. Daar komt nog bij dat dieper in de menu’s en in de bijgeleverde applicaties de consistentie van de iPhone interface verdwijnt en er te kleine knoppen worden gebruikt. Hierdoor is het mobieltje eigenlijk niet te bedienen zonder de bijgeleverde pen. Na mijn ervaringen met smartphones die met de pen bediend moesten worden, heb ik bij de iPhone de ontbrekende pen geen moment gemist.

Tijdens het reviewen van deze iPhone clone wordt het me steeds duidelijker waarom het zo moeilijk is om het succes van de iPhone te evenaren. De iPhone is niet ontwikkeld vanuit de focus op technische specificaties. Tijdens het hele ontwikkelproces van de iPhone heeft de gebruiker centraal gestaan. Vanuit de focus op gebruiksgemak en beleving is een mobieltje ontstaan dat gezien kan worden als een verlengstuk van ons dagelijks leven. Zolang een concurrent deze andere focus niet heeft, zal het nooit het succes van de iPhone kunnen kopiëren.

Focus op User Experience verhoogt de concurrentiepositie.

No Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Leave a Reply

Powered by WordPress | Theme: Aeros 2.0 by TheBuckmaker.com